Håndtegn – håndens symbolske betydning i kunst, kultur og religion (6.-7. kl.)Fag: Kristendomskundskab/dansk/billedkunst
Periode: September – november
Omfang: 8-10 lektioner
Aktivitet: Tilbud om besøg i skolens lokale kirke
Tilmelding: 1. september

Mellem mennesker kastes et hav af håndtegn for de indviedede. Det gælder både i kirken, hvor velsignelsen strømmer fra præstens håndflader – og på gaden, hvor unge hilser familiært med håndryggen eller på tværs af gaden med cool fingergestik.

På tværs af kulturer og religioner rummer hånden en mængde betydninger. Hånden indstifter mening, socialitet og venskab eller markerer fjendskab. Som i det talte sprog er også håndens sprog kulturel kodet, og det kræver indsigt i en given kulturs eller subkulturs koder at kunne aflæse håndtegn: Nogle knytter hænderne, når de bliver vrede eller truende – andre rækker den åbne hånd til hinanden, når de siger goddag. Hånden kan hilse på Djævelen, tommeltotten sige tiptop og langefingeren f*ck you. Sprogligt kan man komme i håndgemæng eller have hånden på hjertet.

Projektet handler om håndens sprog og dens symbolske betydning som billede og bevægelse. Eleverne skal arbejde med håndtegn, som de kommer til udtryk i forskellige religioner og i hverdagen. Og så skal de arbejde med Løgstrups pointe om, at vi som mennesker altid holder noget af den ANDENS liv i vores hænder.

Projektet indeholder:
  • Undervisningsvejledning
  • Håndbog over håndens betydning til hver elev
  • Tilbud om besøg i skolens lokale kirke
Link til Digitale ressourcer:

Håndtegn til kristne begreber og illustrationer til brug i projektet