Skolekirketjenesten kilden

Konfirmation i en corona-tid

Forår er lig med konfirmationstid. Eller sådan plejer det i hvert fald at være. Visse steder i landet er det derimod om efteråret at årets konfirmander træder ind i de voksnes rækker. Men med de seneste års corona-prøvelser er der i den grad vendt op og ned på tingene som vi kender dem. Således er i hundredevis af konfirmationer blevet aflyst, udskudt og aflyst igen i de seneste par år. Og konfirmanderne har måtte kigge langt efter både højtiden i kirken og den efterfølgende fest med familie og venner. For slet ikke at snakke om sange, taler og gaver. For det har ganske enkelt ikke kunne lade sig gøre.

Endelig kom dagen!

Før nu. For i takt med at flere og flere af os danskere lader os teste og vaccinere er der nu åbnet op for de unge kan blive konfirmeret. Nogle dog lidt senere end planlagt. Samfundet åbner gradvist mere og mere op og nu er det blevet tid for mange unge atter at bekræfte deres dåb i kirken. For mange en længe ventet dag. Og en dag, der i den grad er værd at fejre. Også selv om den måske kommer lidt senere end oprindeligt planlagt.

Vi bliver stadig konfirmeret

Som ritual er konfirmationen et af de mest stabile vi kender til i den danske folkekirke. Eftersom vi har konfirmeret vores børn helt tilbage til 1736, hører det dermed også til blandt nogle af de ældste kirkelige ritualer. Alligevel er konfirmationen stadig – knap 285 år senere – en del af manges ungdom og liv. Således vælger de fleste unge stadigt at blive konfirmeret, og antallet af konfirmationer har i flere år ligget stabilt. Landsgennemsnittet har ligget mellem 70 og 73%. Lavest i København, hvor blot 40% bliver konfirmeret. Og højest i Viborg, hvor det er godt 80% af ungdomsårgangene der bliver konfirmeret.

Næsten som vi plejer

Og nu er tiden atter kommet til at samles om vores unge konfirmander. Ind til nu har der været strenge restriktioner, når det gjaldt kirkerne. Det angik både hvor mange vi måtte samles, hvor tæt vi måtte sidde og hvor højt vi måtte synge. Men i midten af august i år er dette nu helt ophævet, og vi kan alle samles og synge frit. Og hylde vores konfirmander – næsten som vi plejer at gøre det! Det kan absolut kaldes en af de bedste af dagens nyheder, da det kom frem. Ikke mindst for de mange familier, der har været berørt af corona-pandemien i forbindelse med afholdelse af længe ventede konfirmationer.

skolekirketjenesten-kilden_dagensnyt.dk